Muurvast in complexe legacy-software

Waarom software projecten mislukken.

Why is software so hard?

Software is bij veel bedrijven uitgegroeid tot een ingewikkelde chaos met een doodlopend einde. Er zijn bedrijven die werken met software van 30 jaar geleden, met minimale aanpassingen. Terwijl de rest van het bedrijf al compleet veranderd is: andere producten, andere mensen, ander kantoor, andere hardware.

Wat is er eigenlijk nog ‘soft’ aan die software?

Waarom mislukken software projecten

Complexiteit op complexiteit

Bij die bedrijven is één probleem constant: het is te moeilijk geworden om volledig te begrijpen wat een stuk software van enige complexiteit doet. Terwijl dat wel noodzakelijk is om aanpassingen te kunnen doen.

Waarom is dat met de huidige softwaretechnologie zo moeilijk? Je zou zeggen dat je met het domeinmodel de essentiële elementen uit de broncode pikt die de ‘werking’ uitleggen.

Alles lijkt even belangrijk

Helaas is er ook in de huidige softwaretechnologie geen duidelijke scheiding tussen de functionele elementen van software en de rest.

Wat is nou écht de kern? Nobody knows. Alles kan even belangrijk zijn.

En om het probleem nog te vergroten: functionele elementen kunnen overal voorkomen: in de user interface, in het datamodel, in de logica of processen en in de verschillende systeeminterfaces.

waarom mislukken software projecten chaos quote banner
Het is een publiek geheim dat veel organisaties met legacy-software niet weten hoe hun software werkt.
Rick van der arend
CEO kjerner

"

Planningstool kan niet genoeg

Chaos leidt tot meer chaos

Wat is nou wat...?!

Het is dan ook een publiek geheim dat veel organisaties met legacy-software niet precies weten hoe hun software werkt.

Dat is logisch, want software begrijpen is alleen maar lastiger geworden. Want wat gebeurt er als je de software niet kunt doorgronden? Dan bouw je er een extra laag software omheen. Bijvoorbeeld met een Excel ernaast, die later gekoppeld wordt met een nieuw stuk software. Het werkt, maar zo is er weer een extra laag aan complexiteit toegevoegd aan het geheel.

door software-faillissement

Geld door het putje...

Voor je het weet groeit je softwarelandschap vol met talloze applicaties die je allemaal in beheer moet houden.

Zonder strikte interfaces, met verschillende onderdelen waar je de essentie uit moet zien te halen. Dat draaiend houden is al lastig, laat staan aanpassingen erin maken.

Niet voor niets leidt dit regelmatig tot een ‘software-faillissement’: het punt waarop je niets anders kunt dan je bestaande chaos in zijn geheel te vervangen.

Het is geen uitzondering dat er dan jaren werk en tonnen budget verloren gaan. Zonde van het geld, de energie en misschien nog wel het belangrijkste: na jaren ben je helemaal niks opgeschoten. Back to square one.

Falende software projecten zijn weggegooid geld
Software projecten mislukken - risico's bij vervanging legacy-software

Ellende bij ingebruikname

Enorme risico's bij vervanging legacy-software.

Aan zo’n complete vervanging van legacy-software kleven alleen enorme risico’s. Die software werkt namelijk in een context van gebruikers en systemen die erop afgestemd zijn.

Als je nieuwe software in gebruikt neemt, komt alle ellende genadeloos naar boven: subtiele variaties in de werking, problemen waar omheen is gewerkt en regels en afspraken die nergens zijn vastgelegd.

"Ja, in dat veld 'freefield1' vullen we altijd de hoogte in."...

nieuw systeem, dezelfde problemen

Geen geschikt alternatief.

Misschien is er nog wel een groter probleem bij legacy-vervanging: je nieuwe systeem is niet écht beter dan het oude. Hierdoor beland je uiteindelijk weer in dezelfde situatie.

Heeft je vervanging geen strikte interfaces en een compleet, consistent en concreet domeinmodel waarin alle belangrijke functionele elementen van de applicatie zijn vastgelegd?

Dan krijg je al snel in dezelfde problemen: te veel complexiteit om het nog goed te kunnen begrijpen en aanpassen.

software vervangen, maar geen geschikt alternatief

Voorkom een nieuw software-faillissement. Groei door met Alan!

Alan Platform heeft die strikte interfaces en een concreet domeinmodel wél. Dit maakt het platform de ideale vervanger van legacy-software.

Alle software die op Alan Platform gebouwd is, blijft eenvoudig aanpasbaar. Ook na jaren en tientallen wijzigingen. Niet alleen kleine applicaties, ook veeleisende 24/7-productieomgevingen draaien al jarenlang op Alan Platform.

Ingrijpende veranderingen zijn met Alan een kwestie van uren in plaats van maanden.

Zit je vast in legacy-software? Duurt de kleinste verandering al maanden en levert het hoge facturen op?

Stap over op een flexibele bedrijfsapplicatie van Kjerner, gemaakt op Alan Platform. Blijvend flexibel, betaalbaar én snel opgeleverd.

Eerst zien, dan geloven? Snappen we! Daarom bieden we jou gratis en vrijblijvend een demo op maat aan. We garanderen je: met Alan Platform blijf je Forever Flexible.

Vastgelopen in je huidige software? Daag ons uit!

Bij Kjerner doen we niets liever dan legacy-software en vastgelopen ERP-trajecten aanpakken. Op ons revolutionaire Alan Platform maken we jouw bedrijfssoftware klaar voor de toekomst.

Blijvend flexibel, betaalbaar en razendsnel ontwikkeld. Dit was de laatste keer dat jouw softwareproject mislukte!

Waar kunnen we je mee helpen?